Hvad gør flygtningesagen ved Venstre og Dansk Folkeparti ?

Lov og menneskeret

Billede af flækket træ - ligner et V

Den seneste tids flygtningekatastrofe har taget V på sengen

Det er kommet bag på rigtig mange politikere, at det danske vælgerkorps stabilt og længe har ønsket en europæisk fælles løsning om behandling af flygtninge.  Professor Jørgen Goul Andersen har påpeget, at der ikke er tale om noget pludseligt stemningsskift i befolkningen, men mere i de politiske partiers positioner i forholdet til indholdet i flygtningepolitikkens enkelte delelementer.

Hvad der så sket som følge af de nye billeder af vandrende flygtninge og druknede børn? Det har forstærket erkendelsen i befolkningen af, at problemerne med håndtering af hundredtusindvis af vandrende flygtninge på motorveje og jernbaneskinner skriger på imødekommenhed.

Det er denne fundamentale imødekommenhed, der er kommet bag på Venstre, og som i første omgang har tvunget Dansk Folkeparti til at flytte position. Med et skred i Venstre, hvis bagland længe har ønsket rullegardinerne trukket op for virkeligheden, måtte DF finde på noget. Det resulterede i forslaget om lukkede lejre, som DF jo førte frem som sit imødekommende paradeforslag. Ikke engang DF’s egen top kan have bildt sig ind, at det forslag ville møde forståelse andre steder.

Men katalysatoreffekt har det haft. Lars Løkkes regering ved nu, hvordan den del  af spillepladen ser ud, hvor DF er med. Det vil kræve enorm kreativitet at formulere et flygtningekompromis, som både V og S kan støtte. Det nemmeste at gætte på er, når det kommer til stykket, noget med grænsekontrol. Udtalelser fra det efterhånden meget højreorienterede S kunne tyde på noget i den retning.

Udenfor Christiansborg har den politiske magiker Lars Løkke Rasmussen helt andre problemer: Han skal holde sammen på et parti, der er ved at flække. Og her synes der at være opstået et modsætningsforhold mellem partiets bagland og partiledelsen. Det sker på et tidspunkt, hvor folkeafstemningen om retsforbeholdet stille og roligt popper op i medierne i ny og næ, og det med stadigt voksende indspark om den fælles asylpolitik.

Det er naturligvis opsigtsvækkende, at DF’s Søren Espersen har følt det nødvendigt at skrige ud i offentligheden, at DF ikke vil acceptere et flygtningeforlig mellem S og V.  Striden internt i DF mellem Tidehvervspræsterne og Thulesen dal brød ud i lys lue kort før DF’s landsmøde.

Mens der tales meget tåget og nærmest omtåget fra Løkke Rasmussen, som kan få svært ved at tage stilling til noget som helst før efter folkeafstemningen, bortset fra at han har fundet nogle gamle penge, han har lovet at ville reservere en gang til til “nærområderne” og 1.000 kvoteflygtninge som en hilsen til fru Merkel, så stander landet i våde. De hårdest ramte partier er DF og Venstre.

Venstre har problemer i sit eget nærområde. Det så man, da et partimedlem fra Solrød blev ekskluderet for at mene noget andet end Støjberg om at modtage flygtninge.

Meget tyder på, det kun er begyndelsen. Venstre ved ikke, hvor det parti har sig selv. Måske partiet skulle starte med at se på sit eget nærområde.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.