USA smider Greenland Contractors ud af Thulebasen

Grønland

En alvorlig belastning for det dansk-amerikanske forhold – eller bøjer vi bare nakken?

Alle går rundt og klør sig. Grønland har ikke givet USA Thulebasen. Det har Danmark. I det trekantforhold, der eksisterer mellem USA, Danmark og Grønland, ser Grønland ud til at blive den helt store taber.

I en situation, hvor Grønlands økonomi af mange grunde bløder, er det noget af en mavepuster, at Thulebasen om kort tid  bliver behandlet som rent amerikansk territorium på grønlandsk grund.

Berlingske Tidende har netop udgivet en artikel, du kan læse her.

Nogle har måske begået fejl, enten i Selvstyret Naalakkersuisut eller på Asiatisk Plads. Men resultatet er komplet uantageligt. Forståelsen mellem Danmark og USA siden 1940 har været, at Grønland skulle være dansk på betingelse af, at Thule kunne bruge og anlægge baser og lufthavne i Grønland.
Beslutningerne og politikken blev aftalt uden den grønlandske befolknings medvirken,

Under 2. verdenskrig lærte grønlænderne, at hvis ikke der kom forsyninger fra Danmark, så kunne de komme fra USA. Det gik slet ikke så tosset. og grønlænderne er ikke  vendt imod amerikansk kultur og civilisation.

Derfor er resultatet af udbudet, hvor et rent skuffeselskab i Danmark bliver  anledningen til, at  prisen for retten til Thule ikke længere er en afgift til Grønland eller Danmark, men blot – et tag sæl.bord.

Trekantforholdet er kommet til, fordi Grønland med hjemmestyre og siden selvstyre er en part i sagen, og fordi den mistede kontrakt nu rammer Grønland alene og ikke Danmark.

billede af Thule Air Base

2 comments

  • Hvem har sovet i timen, jeg ved det ikke, hvad siger Nato, samarbejdet med U.S.A.. Nå men sådan må det jo ende, U.S,A, er af den mening at de i sidste ende overtager hele kloden, så om det bliver før eller siden er underordnet.

    • Intet er jo afgjort endnu….. alt er bekymrende….. men der er et lille års tid endnu.. meg et kan ske

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.